В световния ден на почвата (5 декември), от 16:00 часа, ще се проведе мирна демонстрация пред служебния вход на Народното събрание под надслов „хоро за почвата”, съобщиха за Агри.БГ организаторите от движението "Спасете почвата” (Save Soil). 

Температурите скачат. Очаква се затопляне

Целта на събитието е да декларира подкрепата на граждани и организации за конкретна политика за опазване на почвата. От движението подчертават, че световният ден на почвата е възможност за преоценка на политиката и защита на българската почва от по-нататъшна деградация през 2023 г.

Радетелите на идеята виждат само един начин за справяне с тревогите относно здравето на българските култури и за намаляване на рисковете и въздействието на засушаванията - повишаване на органичното вещество в българската почва до 3-6%.

През 2022 г. сушата предизвика горски пожари в цяла Европа. Данните, изнесени от Save Soil, показват, че от началото на годината са изгорели над 60 000 хектара земя, което е повече от два пъти повече от 2021 г. и около 4,6 пъти повече от средната стойност за последните десет години (2012-2021 г.)

"Според Националната стратегия за намаляване на рисковете от бедствия за периода 2018-2030 г. рискът от засушаване, горещи вълни и наводнения, придружени от причинените от тях бедствия като пожари, е реален в България и има нужда от адекватни мерки. Според доклад на ООН България ще бъде сред страните, които ще бъдат най-силно засегнати от сушите. Това лято България беше сред шестте страни, които пострадаха най-много от липсата на дъжд в Европейския съюз.

Според Националната програма за опазване, устойчиво използване и възстановяване на функциите на почвата за периода 2022-2030 г. на Министерството на околната среда и водите 85% от почвата в България е подложена на ерозия, а съдържанието на органични вещества в първите 100 см почва е по-малко от 3% в голяма част от страната. 

Експертите вече са подчертавали, че живата почва с минимум 3-6% органично вещество съхранява водни запаси, които правят културите устойчиви на засушавания. Индексът на почвената влажност в България показва, че по-голямата част от почвите в страната са критично сухи, коментират  организаторите на демонстрацията.

"Спасете почвата" е движение, подкрепено от ООН и Световната програма по прехраната, което се стреми да се справи с глобалната криза, свързана с деградацията на почвата, и да подкрепи правителствата в прилагането на конкретни промени в политиката за опазване на почвата. На 19 април тази година основателят на "Save Soil" Садхгуру също посети България и проведе събитие в София с близо 1000 участници. 

Можете да се присъедините към демонстрацията „хоро за почвата”, като се регистрирате на следния линк: https://www.eventbrite.com/e/474867380117. Повече информация, включително на български език, можете да откриете на Savesoil.org

 В деня на почвата ще се състои и друго тематично събитие – форум „Почва”. Той ще се проведе в понеделник, 5 декември, в Зала 11 (кино "Люмиер") на Националния дворец на културата в София.

Участие в събитието ще вземат авторитетни лектори, експерти в различни сфери - гори, екология, земеделие, възобновяеми източници и други. Във форума ще се включат и фермери, за да споделят своя опит.  Събитието е безплатно за посетители, а ще се излъчва и онлайн.