През третото десетдневие на ноември в полските райони на страната паднаха повсеместни валежи между 20-50 l/m2, които увеличиха влагозапасите в 50 cm слой и доведоха до преодоляване дефицита на почвена влага при есенните посеви.

Какво ще е времето през декември?

След настъпилото застудяване в края на ноември през следващите седем дни се прогнозира повишение на температурите и в полските райони на страната средните им стойности ще надвишават биологичния минимум необходим за вегетацията на зимните житни култури. Това се казва в седмичната прогноза на агрометеоролозите от НИМХ. 

Очакваното затопляне през последните дни от периода, с максимални температури до 14-15С, ще създава условия за активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви на много места в полските райони.

 В края на първото десетдневие при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази – поникване, начало на листообразуване (Карнобат, Долни чифлик, Силистра, Кюстендил, Сандански), фаза трети лист (Кнежа, Николаево, Търговище) и начало на фаза братене (Бъзовец, Николаево), посочват експертите. 
 
През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки. 

В средата на периода валежи не се очакват, което ще осигури възможност за извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.