Обявена е повишена епизоотична готовност в област Кърджали по повод огнищата на птичи грип в областите Добрич, Хасково, Ямбол и Сливен. Това съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев. 
 
 
„Целта е да не се допусне разпространението на болестта на територията на област Кърджали“, подчерта той, цитиран от dariknews. 
 
Той заяви, че са предприети редица мерки за недопускане на инфлуенцата по птиците. На собствениците на големите птицевъдни обекти, които на територията на областта са девет, е дадена инструкция да осигурят извършването на дезинфекция на влизащите  транспортни средства и хора в птицефермите, както и на излизащите. В областта е забранено провеждането на пазари и изложби на птици.  
 
Собствениците, които отглеждат птици в  дворовете,  са предупредени  да не допускат излизането на птиците извън помещенията на отглеждане, да не позволяват контакт между домашни и диви птици, да съхраняват фуражите в закрити помещения. Те трябва незабавно да уведомяват ветеринарния лекар  или кмета на населеното място за болни птици и завишена смъртност при птиците.