През последните години все повече млади хора започват да отглеждат лимец. Причината за възраждането на тази култура у нас е, че тя се търси все повече в био-магазините, а също доста се продава през интернет заради своите полезни и лечебни качества. Лимецът е познат от древността като "зърното на Христос". Отглеждането на лимец не изисква особенни усилия, тъй като зърното може да вирее при по-тежки климатични условия, както и при почти никаква обработка на почвата.

 

При отглеждането на лимец не се забелязват и сериозни нападения от плевели и насекоми, тъй като все още световните химически компании не са разработили спрямо спецификите и ДНК на лимеца нападащи вредители и болести, които впоследствие да "лекуват" с препарати за растителна защита.

 

След прибирането на реколтата от лимец има две важни стъпки, които да запазят ценните качества на зърното. Първата е олющването на лимеца, а втората смилането му за брашно. В конвенционалните мелници брашната се смилат заради триенето при температура над 80 градуса по Целзии, което убива почти абсолютно всички ценни хранителни вещества в зърното. Това е и причината производителите на лимец да стриват зърното за брашно с малки каменни мелници, които са били широко разпросътранени в миналото във всяко българско село.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

мелница за лимец
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!