Калин Лозанов се занимава с пчеларство от 5 години. Разчитал през тази година да има прием по мярка 141, за да може да развие пчелина си. Наскоро Калин Лозанов, който има пчелин в софийското село Антон, получи приз за проспериращ млад пчелар.

 

 

Той е един от младите фермери, които са категорично несъгласни със стопирането на мярка 141 - „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. „Разчитах през тази година мярката да бъде отворена, както ни бяха обещали. Защо се публикуват индикативни графици като не се спазват“, споделя пред репортер на Фермер.БГ младият пчелар.

 

Решил да се занимава с пчеларство, минал през „учене на терен“, защото – както признава – нямал солидни познания за пчеларството. По Националната програма по пчеларство успял да направи малък пчелин, който сега е с 20 кошера. „През миналата година не успях да подам документи за мярка 141, надявах се сега да мога да помогна на стопанството. Още през юли трябваше да бъде отворен прием, сега разбирам, че изобщо тази година не мога да разчитам. Това е доста демотивиращо за млади фермери, които са решили да се развиват“, категоричен е Калин.

 

Споделя, че има горски пасища, за които разработило проект за създаване на орехови насаждения. Но това явно няма да се случи в този програмен период. По отношение на пчелина, Калин споделя, че на този етап не мисли да кандидатства по новата пчеларска програма. По-скоро амбицията му е да затвори дребното производство и да има възможност сам да предлага произведения от него мед и пчелни продукти. В този затворен цикъл участва и семейството му.

 

„Сега се говори, че в следващия програмен период 2014-2020 г. приоритет в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат малките стопанства. Ако наистина е така, бих се възползвал от тази възможност, за да можем да стабилизираме този затворен кръг на производство в семейната ферма“, споделя Калин Лозанов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!