„Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ (Държавен поземлен фонд). Това предвижда новият Закон за земеделските земи, публикуван за обществено обсъждане“ – съобщението е на Министерството на земеделието от 5 ноември 2019 г. Какво обаче се случи за тази почти една година, питат фермери.

Ще има ли промяна в начина на разпределение на държавни и общински пасища?

Сред тези млади фермери, които имат интерес от една такава нормативна промяна, е и зеленчукопроизводител от Добричко. Сега той е на 35 години, но се опасява, че докато се вземе такова решение, вече няма да е чак толкова „млад“. 

„Да стимулираме земеделието чрез отдаване на държавни земи с преференция за стопани под 40 години – тази идея много се прокламираше, щеше да се случва и сякаш всички забравихме за нея“, коментира младият все още фермер.

За да не остави нещата просто ей така да си висят във въздуха, той решава да попита лично Десислава Танева на нейния фейсбук профил. От там той получава следния отговор:

„Проектът на Закон за земеделските земи е в процес на разработка и тази процедура е предвидена в него. След влизането в сила на Общата селскостопанска политика ще продължи работата по този проект“, се казва в отговора на земеделския министър.

Неизвестните обаче си остават. Какво означава „влизането в сила на ОСП“? След 2020 г., когато ще сме в двугодишен преходен период и ще важат старите правила, или след 2023 г., когато наистина заработи новата аграрна политика и то в случай, че ЕП, ЕК и Съветът на министрите се разберат за нейния окончателен облик.

Освен това Законът за земята се работи вече няколко години и все не стига до никъде. Преди време министър Десислава Танева коментира, че работата по проектодокумента е замразена заради отпор от страна на асоциация на собствениците на земеделски земи. Дали някога ще се стигне до компромисен вариант между собственици, ползватели и държавата, и колко „млади“ ще са сегашните млади фермери, кой ли знае…