Разпространението на вируса африканска чума по свинете (АЧС) заплашва целия отрасъл свиневъдство в Полша. За това информира Националният съюз на работодателите-производители на свине, съобщава „Зелен фонд“.

Протестиращи свиневъди внасят сигнал до Прокуратурата

АЧС за първи път се появи при дивите свине в Полша през февруари 2014 г. През периода 2014 – 2018 заради болестта бяха убити около 43 000 животни. През последните дни бяха регистрирани първите два случая на АЧС при диви свине на територията на Подкарпатското воеводство.

Почти 6 години след първата поява на болестта на страната разпространението й заплашва целия свиневъден отрасъл. Увеличава се броят на случаите на заболели диви свине – 1456 през 2019 г., а също така на огнищата сред свинете – 33 огнища през 2019 г. (по данни към 1 август тази година). От вируса страдат не само малките ферми. Реална заплаха е налице за промишлените свиневъдни комплекси в няколко воеводства, съобщават от съюза.

Организацията получава сигнали, че свиневъдите в момента все по-трудно се справят с продажбата на свинско месо живо тегло и предлага да се въведат компенсации за преработвателите за изтегляне на месни продукти, поради подозрение за заразяване с АЧС, от пазара на едро и дребно.  

На фермерите, които бяха задължени да ликвидират стадата си заради решение на ветеринарен лекар, се полагат компенсации, стига фермите им да покриват изискванията за биобезопасност. Но не всички субекти в производствената верига са обхванати от програмата за компенсации. Например, месокомбинатите, за чиято продукция има подозрения, че е заразена с вируса АЧС, са задължени да изтеглят цялата партия продукти от всички предприятия за търговия на едро и дребно за своя сметка.

Преработвателите се боят да не понесат загуби, свързани с изтеглянето на продукция. Скотобойните не искат да поемат този риск и се ориентират в по-голяма степен към вносната суровина. Тези практики водят до криза в целия отрасъл. Затова трябва да се замислим дали не е необходима промяна на правилата и по-широк обхват на програмата за компенсации, казват още от съюза.