Какво представлява семейното фермерство във Франция и какви са неговите характеристики. Докъде е стигнал прогресът в сектор „Животновъдство“ и какво е нивото на селекционната дейност разказаха в интервю пред Фермер.БГ Роджер Бланк, основател на изложението най-голямото професионално животновъдно изложение Sommet de l'Elevage и Стефан Патен, директор на Races de France – организация, която е шапката на асоциациите на породите във Франция.
Българският опит
„Посетихме една голяма овцеферма в България. Това, което видяхме е една прекрасна ферма, много хубав модел, над 2000 животни от породата Лакон, но това е един тип животновъдство. Ако искате да развивате територията, за да не се обезселяват селата, трябва да вървите към по-друг модел и той е по-скоро семейна ферма – това, което правим ние“, каза Роджер Бланк.
Семейните ферми
„Във Франция има едно специфично животновъдство, което е базирано на фамилната ферма. Тя е с традиции, наследява се, и зад нея стоят много стабилни компетенции. Във Франция имаме 20 млн. говеда, които са професионално разделени на млечно и месодайно направление. Повечето се отглеждат пасищно. Освен това там категориите ферми също са разделени. Този модел може да се възпроизведе и в България“, разясни той и добави:
„Средно фамилните ферми са около 60 ха и с около 50 крави-майки. Земята е нужна, тъй като задължително фермерите, отглеждащи животни сами произвеждат храната за тях, а не я купуват. Имаме затворен цикъл. За стопанисването на една такава ферма са нужни двама души. При овцевъдството средна фамилна ферма е от 200 до 500 овце-майки“
От своя страна Стефан Патен коментира, че най-общо фамилната ферма представлява семейна юридически структури, със семеен капитал. Може в една ферма капиталът да го притежават двама или трима души. Но като цяло това е много различно от големите ферми, където това са инвестиционни структури. Във Франция се постарахме да запазим местната икономика и капиталът да да остава в семейството.
Селекционна дейност
„Селекционната дейност във Франция датира от 19 век, когато са се създали и породните асоциации у нас. От начало това са били структури на няколко животновъди, които са се обединили около една порода, за да подобрят качествата й. Сега всеки, който гледа дадена порода, е член на съответната асоциация, така имаме широка база за селекционна дейност. Тя се поддържа от асоциацията на съответната порода, като в нея работят и научни работници от института по животновъдство във Франция.
Това, с което може да се похвалим е, че при породата Лакон селекционната дейност се извършва вече по геном. И затова млеконадоят се увеличава на всеки 5 години с половин литър.
Средната млечност на Холщайн във Франция е около 10 000 литра на лактация за 305 дни. В зависимост от породата този млеконадой може да е много различен. Може да започне от 5 тона и да стигне до 10 тона“, разказа Патен.
За България това което коментират французите трябваше да се вземе този още в самото начало на членството на България в Европейският съюз, но ако това се беше случило нямаше да имат възможност големите тарикати да изкупят земеделската земя на ниска цена. Това беше стратегия на шепа хора, само че те не проумяха че стойността на имотите се получава най- вече от населението в даден район. Където няма хора, нямат и стойност имотите, така че ..........
Френските специалисти дават добри идеи, но за България са малко закъснели, защото у нас няма възможност малкият земеделец да се сдобие с необходимият размер на земеделската земя.
Да се върнем на един въпрос колко земя е нужна на един фермер да съществува нормално????????
от там трябва да се тръгне за да се гради устойчив земеделски бизнес на село.
Време е вече министерството да разбере, че от промишлено земеделие селата се обезлюдиха.....
Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.
Работим върху тяхното подобрение.
Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор за изминалата седмица.
Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.
1 КОМЕНТАРА
07.05.2018