Фермери, които се занимават с биопроизводство, организират от 11:00 часа на 9 април протест пред сградата на земеделското министерство в София.
 
 
Те настояват за оставка на министър Румен Порожанов, промяна в Наредба № 5 за биологичното производство, намаляване на административните и финансови тежести, а също и осигуряване на субсидии за екологичните ферми.
 
Организатор е Българската асоциация „Биопродукти“. Оттам призоваха в протеста да се включат всички собственици на бизнес, всички служители, всички будни граждани, всички майки и бащи, които искат на има български биохрани.
 
Протестът е срещу политическите решения, които са принудили голяма част от фермерите да се откажат от биопроизводството. 
 
„Направихме многократни опити за диалог с Министерство на земеделието, храните и горите, който не доведе до никакъв резултат“, твърдят организаторите.
 
Според тях резултатът е бил по-скоро обратен - „отне се по незаконосъобразен, непрофесионален, неправилен и необоснован начин лицензът на „Кю сертификейшън‘‘ АД, сертифицираща фирма, оперираща у нас близо 16 години“.
 
Снимка: pixabay.com
 
Като друг негативен резултат Асоциацията посочва приемането на новата Наредба № 5, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на сертификата на производители при минимални грешки и без право на оспорване от негова страна, което да спре отнемането на сертификата. 
 
„Това означава, че с една целенасочена проверка служители на Министерството могат да унищожат законен бизнес, граден с години.
Това поставя нас - биоземеделците, в постоянен страх и риск, поради липса на по-горен контрол при такива крайни мерки на унищожение. Не само за нашия труд, но и за нашите семейства, ценности и идеи, в които вярваме“, обясниха организаторите.
 
Според тях Наредба № 5 е в пълно несъответствие с европейските регламенти и добри практики, като поставя биопроизводителите у нас и контролиращите ги сертифициращи лица в безизходица и патова ситуация.
 
Освен това е въведена непосилна според фермерите финансова тежест за биоземеделците с изискване на многобройни проби за пестицидни анализи, които те сами да заплащат, без ясно определени критерии и необходимост за същите.
 
Източник: Фейсбук

Асоциацията посочва целите на протеста:

 
• Оставка на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на репресии и разправа със сектора, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
 
• Незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики.
 
• Разследване по случая с отнемането на лиценза на „Кю Сертификейшън“.
 
• Разрешаване на използването на вече напечатани етикети и опаковки на клиентите на „Кю Сертификейшън“, „Биоагричерт“ и „Австрия Биогаранти“ до изчерпване на количествата.
 
Организаторите подчертават, че българската традиция в биопроизводството е от зората на демокрацията и за 30 години е преминала през различни управления и правителства, но „никога не е срещала такива репресивни мерки“.