Пандемията от коронавирус наложи безпрецедентни ограничителни мерки в много страни в цял свят. Тя създаде невиждан досега шок на енергийния пазар, а според Джеф Къри, ръководител на изследователското звено за стоките на Goldman Sachs, сериозна тревога назрява и в сферата на животновъдството и продоволствената сигурност, разказва CNBC.

Какво най-много тревожи фермерите по време на пандемията?

Докато инвеститорите не искат и да чуват за петрол, коронавирусната епидемия предизвика също проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Сега фермерите са изправени пред явен пазарен дисбаланс. Ако има сектор, който е толкова несигурен, колкото и петролът, това е бизнесът с добитък.

Общото помежду им е следното: ако нарушиш доставките, после се изисква време, за да ги възстановиш, казва Къри.

Анализаторът напомня, че проблем с добитъка е имало и преди пандемията, а сега ситуацията е още по-лоша.

Продоволствена несигурност

Мерки в борбата с пандемията бяха въведени в 187 страни или територии през последните няколко седмици и месеци. Рестрикциите, които варираха, но масово включваха затваряха на училища, забрана за събирането на много хора на едно място и социална дистанция, принудиха много ресторанти да затворят врати.

Този колапс в търсенето доведе до това, че американските фермери оставиха неприбрана реколтата от зеленчуци и плодове, а млекопроизводителите изляха излишното мляко.

Кризата провокира много предприятия да намалят обемите на производство или да затворят. Това неминуемо повишава тревогите дали индустрията ще може да отговори на търсенето на свинско, говеждо и пилешко месо.

Междувременно редица хранителни банки информираха за намаляване на резервите от храна.

Какво е общото между петрола и месото?

Анализатори от Bank of America Securities прогнозират огромни финансови тежести за месната индустрия в САЩ.  Най-силно това ще усетят производителите на свинско месо. Предполага се, че на пазара на говеждо месо ситуацията ще е по-добра. Макар експертите да спряха да предупреждават за скорошно изпразване на рафтовете с месо в магазините, опасността от такова развитие остава.

Джеф Къри от Goldman Sachs казва още, че през последните седмици стадата сериозно са оредели. Това се отнася както за говедата, така и за свинете.

Какво е общото между петрола и месото? Те имат голям принос за инфлацията на развиващите се пазари, казва експертът.

Това ще са двете стоки, които ще наблюдаваме внимателно през 2021 г., а и след това, допълва Къри.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет предсказания за световното земеделие през 2028 г.

Животновъдство: Цените на месото вървят нагоре

Дефицит: Свършиха агнетата в Добруджа!