Два дни след договарянето на национални доплащания и подписването на меморандум на правителството с Асоциацията на зърнопроизводителите, вчера земеделският Министър Мирослав Найденов и председателите на шест браншови организации се разписаха под споразумението за съвместна работа и сътрудничество.


На подписването присъстваха и председателя на Националното сдружение на общините в РБ - Гинка Чавдарова, Ивайло Тодоров , Главен Секретар на Асоциация на земеделските производители в България, председателят на Асоциацията на собствениците на земеделска земя (АСЗЗ) Борислав Петков, председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов и Стефан Стефанов, председател на Българската асоциацията на фермерите.


На въпрос на Фермер.БГ  -  Защо 2 дни след като беше подписан Меморандум с Националната асоциация на зърнопроизводители ( НАЗ ), сега се подписва отделен меморандум с други организации и необходимо ли е разграничаване на отделните аграрни сектори, Министър Найденов отговори, че единия документ не противоречи на другия, а го допълва и прави по-ясен, защото става дума за максимална подкрепа и субсидиране на земеделието като основен отрасъл на българската икономика.

-
Подписаният вчера документ прави опит за по тясно взаимодействие между държавата, представителите на бизнеса и местната власт. В обръщението си към присъстващите министър Найденов акцентира върху новия подход на земеделското министерство по отношение на земеделския бизнес. Колкото и късна, стъпката на сближаване е недвусмислена. “Искаме модерно земеделие и ще намерим пътя към него. Убедени сме, че българското селско стопанство може да бъде спасено. Първото, което можем да предложим за това е диалог и сътрудничество във времето на криза.”

 

Държавата и браншовите организации се договориха да работят съвместно в следните направления:

1.Да се изготвят допълнителни стимули и мерки за земеделските стопани с цел ускоряване комасирането на разпокъсаността на земята.


2.Да се приеме не по-късно от края на годината закона за комасацията на земята, като в срок до 01.07.2010 г. да се сформира работна група с участието на всички браншови организации за неговото изготвяне.


3.Държавата да предприеме широка информационна кампания за необходимостта и ползите от комасацията.


4.Да се наложи ролята на Консултативен съвет по земеделието като постоянно действащ орган, в който да се включат всички браншови организации в селското стопанство и Националното сдружение на общините, който да заседава регулярно на 6 месеца и да има налагащ контрол по изпълнение на взетите решения.


5.Проучване възможностите за създаване на Фонд за гарантиране на селскостопанското производство срещу рискове, непокривани от застрахователните компании, който да действа от 2010 г.,  след като застраховането на земеделска продукция стане задължително.


Меморандумът ще бъде открит и за всички останали организации, които желаят да се присъединят към тристранното споразумение между земеделското министерство, местната власт и браншовите организации.

Меморандума можете да видите в download центъра на Фермер.БГ.