Как изглежда една говедовъдна ферма в Чехия? Фермер.БГ разговаря с Камил Малат, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в Чехия за типовете ферми, породите, селекцията, иновациите  и управлението на фермата.
 
 
Говедовъдството в Чехия
Към момента в Чехия развъждаме 23 различни породи месодайни говеда, но най-разпространената и важната за нас е Шароле, следвана от Лимузин, Абърдийн Ангус и месодаен Симентал. Разбира се, имаме и други разпространени породи, но те по-скоро се гледат за хоби.
 
Повечето от нашите членове са фокусирани върху елитни Pedigree говеда, развъждайки бикове и юници. Някои от тях се гледат за угояване, често фермерите в Чехия избират да продават телетата си на 10-месечна възраст.
 
 
Типове ферми
Що се касае до месодайното говедовъдство повечето ферми са частни и семейни, а в млекодайния сектор, по-голямата част от стопанства са собственост на компании. Средният размер на една говедовъдна ферма за месо в Чехия е около 50 говеда, а за мляко – повече от 150. Разликата е доста голяма между двете направления. 
 
Работата във фермата извършват най-често единствено собствениците й, те са достатъчни, за да се справят с всичко. В Чехия говедовъдството е предимно наследствен бизнес. През годините наблюдаваме все повече млади хора, които влизат в сектора и започват да се развиват. Бих казал, че не се притеснявам за съществуването на сектора в Чехия – имаме капацитет, имаме млади хора и се развиваме.
 
Иновации
Това, с което можем да се похвалим в Чехия, относно месодайното говедовъдство, е генетиката. Силно фокусирани сме върху разплодните бикове, тяхната продуктивност и качества. Информационната ни система е доста ефективна и силно разчитаме на нея – изследваме и калкулираме данни, които след това обръщаме в развъдни стойности и по този начин следим за развитието в продуктивността.
 
Резултатите са доста добри, тъй като всяка година отбелязваме увеличение в продуктивността и стойностите на животните. Нашите животни се продават добре в цяла Европа – Словакия, Германия, Австрия, Латвия, Естония, дори през изминалата година продадохме животни от породата Гаскон на българския пазар.
 
Управление на фермата
За да управляваш успешно фермата си трябва да бъдеш образован,  да разчиташ на ключовите факти, като плодовитост на животните, както и да си добър в икономиката. Говедовъдството в крайна сметка трябва да бъде печелившо, така че ако фермерът иска да е успешен, той трябва да бъде добър мениджър и икономист, за да може да разчете и комбинира всички фактори по най-правилния начин.