Пролетната нощенка - Euxoa temera HbПовреда от нощенка

Пролетната нощенка презимува като яйце с напълно развит в него зародиш (зародишна диапауза). В това състояние зародишът е издръжлив на ниските температури през зимата. Излюпването започва в края на февруари и през март. Отначало гъсениците се хранят с плевелна растителност, но през април преминават по зеленчуковите и други култури, които повреждат до към средата на юни. През това време те напускат културните растения и мигрират по плевелната растителност в целинните места, край пътищата, необработените терени, а други навлизат в почвата и вместо да какавидират, остават като напълно развити ларви в продължение на около месец и половина (прекарват лятна ларвна диапауза).

През първата половина на август започват да какавидират, а пеперудите летят през втората половина на август и през септември. Те се хранят нощно време с нектар по цъфтящата плевелна растителност и женските снасят яйца по долната страна на листата на плевелите, по растителните остатъци или по почвата на групи и поединично. Една пеперуда снася 700-900 яйца. Зародишът се развива непълно още през септември, но излюпване не настъпва.

Зимната нощенка - Scotia (Agrotis) segetum Hufn

Зимната нощенка развива две поколения годишно и презимува като напълно развита гъсеница в почвата на дълбочина 20-25 см.

Пеперудите от първото поколение летят през втората половина на май и през юни, в гъсениците вредят през юни, юли и първата половина на август. Една пеперуда снася до 2200 яйца върху повърхността на почвата, по долната страна на листата, по ли­стните дръжки на плевелната растителност, по растител­ните остатъци и по други места.

Пеперудите от второто поколение летят през втората половина на юли, през август и първата половина на септември. Те снасят яйцата си както пеперудите от първото поколение, а гъсениците от тях вредят главно през август-октомври.

Ипсилоновата нощенка - Scotia (Agrotis) ypsilon Hufn

Ипсилоновата нощенка развива три и повече поколения годишно и презимува като какавида и напълно развита гъсеница в почвата. Този вид предпочита терени с плитки подпочвени води и се среща най-много в райони, разположени близо до реките, и в заливани места. При топли и дъждовна пролет видът се намножава масово и причинява значителни повреди. Пеперудите от първото поколение летят през втората половина на април и през май, от второто поколение - през втората половина на юли и през август, а от третото - през втората половина на септември и през октомври. Най-опасни са гъсениците от първо и второ поколение. Характерно е, че тази вид може да се развива непрекъснато през цялата година, без да прекарва физиологичен покой. Плодовитостта на пеперудите е изключително висока - до 3000 яйца, които се снасят поединично или групово от долната страна главно по плевелната растителност - лобода, паламида, поветица, иди по повърхността на почвата по засенчените места.

Гамозначната нощенка - Phytometra (Autographa, Plusia) gamma L.

Гамозначната нощенка развива от 2 до 4 поколения годишно и зимува като гъсеница от различни възрасти и като какавида. И този вид няма физиологичен покой и по растенията в култивационните съоръжения може да се развива непрекъснато и дава значително повече поколения. Пеперудите от първото поколение летят през втората половина на април и през май, а гъсениците от него се развиват през май и юни. Следващите три поколения, летят от юни до ноември, а гъсениците им вредят от юли до късна есен. Най-опасни за зеленчуковите култури са гъсениците от първо и трето поколение, които причиняват най-силни повреди по различните видове зеле и по цвеклото. Яйцата се снасят поединично или по 2-3 на групи по долната страна на листата. Една пеперуда снася средно 500 яйца. Гъсениците повреждат плодовете на краставиците и пипера, които често приличат на повредите, причинени от мокрици, стоножки и голи охлюви.

Памуковата нощенка - Heliothis (Chloridea) obsoleta F. Helicoverpa armigera Hubner.

Памуковата нощенка развива 3 поколения годишно и зимува като какавида в почвата. Пеперудите от първо поколение летят главно през май, от второ - през юни и първата половина на юли, а от трето - през август и септември. Яйцата се снасят поединично с предпочитане по цъфтящите растения, генеративните органи, листата и плодовете. Видът причинява най-големи повреди по доматите за средно ранно и късно производство, като ги надупчва, по плодовете на пипера и патладжана и по бобовете на фасула.