Топлите зимни месеци са провокирали пчелните семейства към активно развитие. Последвалото рязко застудяване също е повод за притеснение, коментира Недялка Михова, пчелар от Добричка област.
 
 
„Пчелната година стартира твърде рано и развитието на пчелите върви с бързи темпове. Няма сняг и влага и това също ще се отрази”, смята стопанката. По думите й ежегодно пчеларите трябва да се справят с все по-сериозни предизвикателства. Пример за това са все по-ниските добиви от мед, които пчеларите от региона прибират в края на дадена стопанска година. 
 
През 2018 г. резултатите от медосбора са били по-слаби в сравнение с 2017 г. Средно с 10-15 кг по-малко мед е дало едно пчелно семейство. Изкупните цени също са ниски – от 3,60 до 4,20 лв./кг. 
 
За да успее да се грижи за своите 220 пчелни семейства и да предлага продукцията си на реална цена, преди близо 5 години Недялка Михова изгражда Медена къща в добруджанското село Прилеп. 
 
Идеята на стопанката е да се популяризира дейността на пчелите – посетителите да надникнат в пчелния свят, да се запознаят не само с продуктите, които пчелите произвеждат, но и с тяхната уникална организация. На видно място в Медената къща е разположен стъклен кошер. През прозрачните стени се вижда как работничките внасят прашец и нектар, вентилират и градят восъчни основи. 
 
Снимка: автора
 
Интересен акцент в експозицията на Медената къща е нагледно представеното анатомично устройство на пчелата, както и всички видове пчели в едно семейство. Не липсва информация и за унищожителите на пчелите в природата. В двора са поставени различни видове пчелни жилища, използвани на различни континенти от различни народи по света. Експозицията започва с каменна пещера и плетен кошер, глинено жилище, използвано в Израел и Египет, хоризонтални хралупи за африканските пчелари. 
 
По българските земи пчелите са живеели в скални пукнатини и пещери. До началото на ХХ век е била популярна така наречената „тръвна“, използвана от траки, славяни и прабългари. Сега този вид кошери също откриваме в двора на Медената къща. През 1934 г. в България се появява разборния кошер.
 
За дългогодишната си пчеларска дейност Недялка Михова е получила редица награди от фестивали и изложения. Последният приз е от Търговско-промишлената палата – град Добрич, за опазване на природното и културно наследство.