Аргиро Куцуради е млада гръцка фермерка от Халкейо, Хиос. За да отговори на апетита на американските потребители за риган и планински чай на стръкове, тя създава оригинален продукт, пише Ypaithros.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

През 2019 г. Аргиро отглежда в стопанството си 14 вида ароматни растения и билки. По това време тя активно популяризира продукцията си в седем града в Гърция и Германия. Днес асортиментът й е по-голям. Увеличила е и площите, а продуктите пътуват до клиенти от 25 града в Гърция и 7 страни.  

Развивайки продуктовото си портфолио, Аргиро се ръководи от желанията на клиентите в САЩ, но и не само. Много хора в Европа и Гърция предпочитат риган на стръкове. Те ценят високо възможността да разтъркат растението в дланите си и да се насладят на аромата му, преди да го сложат в храната си.

Създадохме изцяло иновативна опаковка, каквато не съществува на пазара и с акцент върху биологичния характер на продуктите. Искахме гурме пакет, но в същото време да е достъпен за нашия потребител, споделя земеделският производител.

Страстта на Аргиро Куцуради към билките се разпалва още от следването й в университета.

Любовта ми към ароматните растения започна с избора на курс по време на обучението ми по селско стопанство в Тракийския университет „Демокрит“. След това пътувах до Франция като част от програмата „Еразъм“. После продължих специализация в Аграрния университет в Атина, разказва младата жена.

Въпреки че получава възможност да остане да живее и да работи във Франция, Куцуради избира да се върне в Гърция. През 2015 г. започва да отглежда ароматни растения върху 8 неизползвани декара, които семейството й притежава.

Исках да използвам флората на Хиос, която беше неизползвана, спомня си фермерката.

Семейството й не разбира от селско стопанство. Притежава само малко земя.

Знаех, че за да вляза на пазара, трябва да ги увеличава, разказва Аргиро.

След две години тя пристъпва към стандартизация на отглежданите култури, за да подчертае произходът им. Те са сертифицирани като органични. Присъединява се към програмата за млади фермери. Тя беше от голяма помощ при създаването на нашата работилница, спомня си Аргиро Куцуради.

Следва създаването на етикета, намирането на подходяща опаковка и излизане на пазара, което се случва в началото на 2017 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер стартира своята ферма с хидропоника със 100 лв.

Новото поколение в селското стопанство - страшната истина

Младите ще бъдат допълнително подпомагани с 100 евро/ха от 2023 г.