Една от сериозните причини за по-ниски добиви е фактът, че растенията не използват ефективно водата, която получават. Учени от Техническия университет в Мюнхен са разработили подход за разрешаване на проблема, съобщиха от електронното издание Грийнпийс.
 
 
Те могат да накарат посевите да използват водата по-ефективно, посредством процеса транспирация при фотосинтезата. Той всъщност представлява естествен механизъм за съхраняване на вода, при който тя преминава от корените към по-горните части на растението, така че загубата й да се сведе до минимум. Механизмът, разбира се, отдавна е известен, но сега германските изследователи са открили начин да го контролират.
 
 
Растенията активират своя „пестящ” режим, когато водата е дефицитна. Учените от мюнхенския технически университет са успели да идентифицират активиращите го сигнали и съответно чрез тях постоянно да го поддържат в действие. А това би било решение на проблемите, имайки предвид недостига на вода и факта, че около 70% от консумацията й в световен мащаб е за селскостопанския сектор.
 
Хормон на растенията, наречен абсцисиева киселина, е отговорен за активацията на режима на запазване на вода, обясняват експертите. Този хормон се произвежда в по-големи количества по време на воден недостиг. 
 
Мюнхенските изследователи успяват да докажат, че въздействието върху някои от хормоналните рецептори предизвиква растенията да включат своя „пестящ” режим дори, когато няма воден недостиг.
 
Първоначалните експерименти засега дават положителен резултат, но предстоят още много изследвания, така че контролът на този механизъм да се усъвършенства, за да започне да се прилага в практиката.
 
"Остава да видим дали насаждения като пшеница, царевица и ориз могат да произведат повече продукция със същото количество вода, посредством целенасочен контрол на този механизъм. Ние сме оптимисти. Тъй като той е присъщ за всички растения, получените резултати би трябвало да са приложими за всяка култура. Това би била важна стъпка към осигуряване на хранителна подсигуреност в бъдеще", казват учените.