Италианската фирма „Idromeccanica Lucchini“ построи в Армения съвременна оранжерия с площ 20 хектара.

Червена светлина за по-добър вкус на доматите

Тя се намира на височина 1800 метра над морското равнище. Тази фирма е добре известна в цял свят. Създаването й в Армения обаче е било истинско предизвикателство, пише Groentennieuws.nl, цитиран от Fruit-inform.

В момента 20-те хектара от оранжерията са засадени с чери и бийф домати. През зимния период начинът на производство е хидропоника.

Трудно се осигуряват оптимални условия на микроклимата през 11 месеца от годината в оранжерия, която се намира на 1800 метра надморска височина. При това съоръжението трябва да бъде екологически устойчиво, а производството – печелившо.

Височината на оранжерията достига 8,5 метра. Тя е покрита с двойно фотоселективно покритие. За отопление се използва гореща вода, доставяна от наблизо намираща се ТЕЦ.

В тази оранжерия вече са отгледани домати на два пъти. Собствениците й са доволни от резултатите. Цикълът на отглеждане продължава от август до юни и дори в зимните месеци не се налага изкуствено осветление, тъй като фотоселективните покрития добре разсейват естествената светлина.

Италианската оранжерия е снабдена с всичкото необходимо оборудване, част от което е доставено от холандски фирми. Покрай строителството и инсталирането на системи за поливане и отопляване, специалисти оказват техническа поддръжка на агронома на стопанството.

Накрая трябва да кажем, че оранжерията е построена в икономически неразвит регион и осигурява над 200 работни места.