Фосфорът е един от най-важните елементи при подхранването на растенията – съдържа се в почвата в достатъчни количества, но в свързана форма. Учени изясняват какво точно може да се направи за извличането на органичен фосфор в достъпна за растенията форма, пише agroxxi.ru.

С каква култура турски фермери заменят доматите и чушките?

Изследователи от университета Корнуел направиха крачка напред към разбирането как желязото в почвата може да разблокира естествения фосфор, свързан в органично вещество, за да може фермерите да намалят количеството на влаганите синтетични фосфорни торове.

Известно е, че минералите на железния оксид, които са едни от най-активните минерали в почвата и отлаганията, притежават особена способност за абсорбация на неорганичен фосфат и фосфороорганични съединения.

„Този компонент от процеса на кръговрата на фосфора в значителна степен се игнорираше", казва главният автор на изследването Людмила Аристилда, доцент в областта на биологическото и екологическото инженерство.

Сега изясняваме механизмите на преработка на фосфора от почвените минерали, които могат да донесат полза на околната среда, допълва ученият.

Фосфорът представлява органичен ресурс, но в селското стопанство ние често го използваме – дори прекаляваме, заедно с азота, за да подобрим състоянието на почвата и да ускорим растежа на реколтата.

„Ако можехме да разберем молекулярните механизми на тези естествени процеси в почвата и това, как те могат да се използват от растенията и бактерии, бихме могли да помогнем на околната среда и да попречим на изтичането на торове от фермите в реките и езерата. Това ще предотврати цъфтежа на водораслите във водата", се казва в сп. „Colloid and Interface Science“.

За фермерите, които отглеждат зърнени култури, фосфорните торове, получени в резултат на добива на неорганичен фосфат, са изтощаващ ресурс.

Общата картина е следната. Фосфорът е ограничено хранително вещество в околната среда. Вместо да добиваме каменен фосфат за нивите, в бъдеще ние ще можем да задействаме естествения почвен механизъм за отделяне на фосфатите от органичните вещества и така да намалим зависимостта си от добивания фосфор, смятат учените.