Поради нарастващите разходи за отглеждането на домати, чушки и други оранжерийни зеленчуци в Анталия, някои производители, сред които Билал Байрам, минават на отглеждането на питахая, наричана още „плодът на дракона“ или „драконов плод“, пише изданието FreshPlaza.

Турски фермери зарязаха доматите заради друга печеливша култура

Миналата година Байрам е получил своята първа реколта от питахая, а тази година „драконовият плод“ се продава на цена 1,75-2,5 долара за брой. Както при всички кактуси, питахаята не се нуждае от много вода. Тя може да се отглежда с използването на органични торове, което съществено понижава разходите за синтетични торове и позволява фермерът да продава продукцията си като био.

Байрам стартира своя бизнес с питахая на площ 1500 км. метра. Посажда 1500 растения. Събирането на реколтата стартира точно година след посаждането на културата. Производителят е много доволен от цените на пазара.

По думите на Билал Байрам през първата година цените са се колебаели от 1 до 2,5 долара за плод, в зависимост от размера. Той отбелязва, че драконовият плод може да бъде отлична алтернатива на доматите и чушките за много фермери в региона.

През първата година Байрам очаквал реколта от 300-500 плода, но е събрал 2000-3000.

Друго важно преимущество е намаляването на разходите за работна сила. При отглеждането на домати в оранжерия за събирането на реколтата са необходими 3-4 души за площ 3000 кв. метра. За събирането на питахаята на площ 5000 км. метра е достатъчен само един работник.

Има още един плюс, казва Байрам. Това е продължителният срок за съхранение. При температура на въздуха 4° C плодовете може да се съхранят до 34 седмици. Това е добре както за производителя, така и за търговците. Минимизира загубите.Турските фермери в региона сериозно се замислят да отделят повече внимание на драконовия плод. За тях преимуществата не се изчерпват до продажбите и маркетинга, допада им устойчивостта на питахаята на студено време.

През периода от май до ноември може 5 пъти да се събира готова продукция.