Знаете ли, че прасенцата са любопитни, чувствителни към миризми и обичат сладките аромати? Добавянето на плодови аромати във фуража, такива като малина, провокира у тях интерес и по-добър апетит, гласи ново изследване, цитирано от pigprogress.net.

Антракс: По какво да го познаем и какво да направим

Отбиването е критичен етап в живота на прасетата. Преходът от течна храна на твърда е стресов период, когато животните често намаляват количеството на потребяваната храна. Това може да се отрази негативно върху чревното здраве, а оттам върху общото здравословно състояние и продуктивността.

За да стимулират консумацията на твърд фураж, учените изпробват използването на ароматизатори, тъй като свинете имат повече обонятелни рецептори, отколкото, например, при хората. Ароматите привличат вниманието на прасенцата, когато са правилно подбрани.

Така в Китай е проведена серия от изпитания с отбити прасенца, за да се сравни поведението им при хранене с фураж с вкус на малина и с обикновен фураж с вкус на мляко.

На първия етап е отчетен интерес у прасенцата към новия вкус. На втория и третия етап са изследвани резултатите върху консумацията и здравето на животните.

Първото тестване е проведено с 40 прасенца. Животните били отбити на 21-23 ден и тежали по 6-7 кг. Бил им предоставен достъп до два различни фуража: с млечен вкус и с аромат на малина. Тестът продължил 4 дниа, резултатите показали, че животните предпочели „малиновия фураж“. С всеки ден изборът им в полза на тази храна надделявал.

Това може да се обясни с факта, че плодовите аромати съдържат молекули, които са по-летливи, отколкото тези, които се използват в млечните ароматизатори. Поради това ароматът на малина по-лесно се разпространява във въздуха, привличайки бързо животните.

Учените предположили, че това любопитство ще стимулира потреблението на фураж и наддаването на тегло. Вторият и третият етап от тестването потвърдили тази хипотеза. Средното сумарно потребление на фураж се оказало по-високо при хранене с фураж с аромат и вкус на малина.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грубите фуражи остават основен източник на фуражен протеин

Как се гледат прасета в индустриална ферма?

Предимствата на рапицата не са за подценяване