Австралийски фермери измислиха доходоносен начин за преработване на продукцията от ягоди. В Куинсленд собственици на ягодова ферма решиха да оптимизират производството по любопитен начин, информира Freshplaza. 
 
 
Фермерите Адриан и Аманда Шулц казват, че ягодата е продукт, който много бързо се разваля. Всеки път след обилни дъждове им се налага да изхвърлят част от продукцията, тъй като губи своите стокови качества и не се приема за реализация от супермаркетите. 
Всяка година приятели идват при нас за ягоди и не вярват колко много продукция изхвърляме, казва Аманда. Сега ситуацията се промени в полза на производителите на този плод, допълва тя. 
 
Миналата година решихме да създадем натурален ягодов прах, използвайки технология за лиофилизация, уточнява Аманда. 
 
Лиофилизацията представлява замразяване на веществата при температура около -50 градуса. В тези условия бактериите и микроорганизмите, отговорни, в частност за образуването на плесен, умират. В условия на вакуум се осъществява сублимация – замръзналата вода се извежда не в течно състояние, а под формата на газ. Нагряването е последният етап в процеса лиофилизация. Осъществява се при температура 40-50 градуса. По този начин се получава продукт с минимален показател влажност – от 1 до 2 %.  
Семейството фермери отглежда около 200 000 ягодови растения. Сезонът обикновено е от май до октомври. Лиофилизираните продукти обаче имат продължителен срок на съхранение и могат да се продават целогодишно. 
 
Аманда Шулц казва, че ягодовият прах е особено популярен сред туристите и пътешествениците. 
 
[news]
Знаете колко е трудно по време на туристически поход да се съхрани свежестта на плодовете, казва Аманда и допълва, че вкусният им прах от ягоди представлява добра алтернатива. Една 25-грамова супена лъжица прах е равна на 250 грама свежа ягода. 
Семейството осъществява повечето продажби чрез страницата си във Facebook. 
 
Може ли технологията да намери приложение у нас? 
Преди дни Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), прогнозира, че се очертава сравнително тежка година заради снеговете и ниските температури. 
 
Те „най-вероятно ще окажат влияние върху реколтата“, каза той и посъветва заетите в сектора да се възползват от новите технологии. 
 
Петков информира още, че подготовката за предстоящото Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните 2018 е в ход. То ще се проведе от 6 до 9 май във Велико Търново и ще предложи продуктивен поглед върху иновациите, технологиите и техниката, които се използват в бранша и обмен на опит.