Холандската компания Connecterra събра 4,2 млн. евро в рамките на програма за финансиране. Тя разработва умен помощник за животновъдите.

Как автономните коли ще променят винената индустрия?

Помощникът за фермери „Ида“ представлява система с изкуствен интелект, която използва данни, събрани за кравите, и предоставя в отговор различни препоръки. Мисията на тази програма е да помогне на фермерите да имат най-ефективната млечна ферма в света, пише AgFunder.

Проектът е получил подкрепа и от ЕС в рамките на програмата Horizons 2020. Да се получат пари по тази програма е доста трудно. Само на 2% от кандидатстващите им се удава.

„Да се получи грант в условията на толкова жестока конкуренция е още едно потвърждение, че проектът разполага с добър екип и работи с най-прогресивните технологии в сферата на дигиталното животновъдство“, казва Майкъл Дин, шеф на инвестиционния отдел на AgFunder.

Системата наблюдава за болести по животните, а също така определя кои са най-производителите крави.

"Ида" събира данни за кравите, които след това обработва и анализира с цел откриване на евентуален проблем със здравето – например мастит, недохранване или др. Системата също така помага на фермерите да определят кое е най-удачното време за осеменяване на животните. В близко бъдеще „Ида“ ще може да определя кога кравата ще се отели. Компанията Connecterra в момента проверява способността на програмата да идентифицира най-ефективните крави в стопанството, годни за разплождане.



Програмата проследява наедно с това промените в стопанството и дава информация за влиянието, което те оказват, върху поведението на добитъка. За целта се използват датчици.

„Ида“ е снабдена с технология за машинно обучение, т..е алгоритмите й постоянно усъвършенстват продукта.

Засега програмата е достъпна за използване в Канада, САЩ и Западна Европа. От нея се интересуват още големи производители от всички краища на света, включително Еквадор, Южна Африка и Монголия.