Теленцата се повлияват по-силно от студа, отколкото възрастните животни. Това се дължи на факта, че имат по-малко запаси от мазнини в организма. Тялото им по-бързо губи топлина, казва Скип Олсон, ветеринар в техническата служба на американска компания, пише изданието agroxxi.ru.

Как фермер в Монтанско успя да затвори кръга?

През първите три седмици от живота на теленцето то се храни почти изцяло с мляко, за да удовлетворява потребностите си от храна. Поради това е важно да се регулира процеса на хранене в студеното време. Така то ще се чувства добре и ще наддава на килограми.

3 основни начина за коригиране на млечното меню с цел успешно преживяване на зимата:

-  Увеличете количеството фураж на ден: хранете теленцата по-често или им давайте по-голямо количество храна при всяко хранене;
-  Увеличете концентрацията на млякото, добавяйки повече сухо вещество;
-  Увеличете съдържанието на мазнини в млякото.
 
Безусловно най-добрият зимен вариант е да се хранят телетата по-често през деня, съветва Олсон. По думите му обаче не всяка ферма може да се приспособи към трикратно хранене на ден. Ако успее, това само ще бъде само от полза за новородените теленца.

Вода – постарайте се да предлагате на животните топла вода непосредствено след хранене с мляко. Ако телетата пият повече топла вода и ядат повече от стартовия фураж, те ще се развиват активно и ще наддават, въпреки студа.
 
Стартов фураж – дори през зимата обръщайте внимание на ведрото за фуража. Убедете се, че зърното е достъпно за животните и има приятен вкус, за да подбуди теленцата да се хранят по-често.
 
Помещение – то трябва да е чисто, сухо и без течения. Настилката трябва да е дебела.
 
Приготвяне на млякото – не оставяйте приготвеното мляко навън, тъй като то бързо ще се охлади. Преди хранене проверете температурата на храната. Сухоният заместител на млякото, който се съхранява на студено, влияе на крайната температура на фуража след сместването.

Изследователят Лионел Лил, който ръководи 5-годишно изследване върху влиянието на храненето върху продуктивността на млечните крави, твърди, че начинът, по който храните теленцата през първите 60 дни от живота им, помага за определяне на тяхното бъдеще. Метаболитното програмиране играе съществена роля в този процес. Данните на Лил показват, че храненето преди отбиване оказва значително влияние върху дългосрочните метаболитни функции, а също така върху различните параметри на растеж, развитие и производителност.