Земеделските стопанства в България ще бъдат преброени през 2010 год., предвижда проект на закон за преброяване на земеделските стопанства, одобрен на правителствено заседание. Според управляващите това ще даде възможност за адекватно планиране, разработване, прилагане и мониторинг на националните политики и политиките на ЕС – все неща, за които не можем да твърдим, че в момента са приложими в селскостопанския ни сектор – нито има добре планирани и разработени мерки по ПРСР, нито програмата се прилага на нужното ниво, нито има необходимия административен капацитет за разглеждането и одобряването на проекти...

Наличието на статистически данни, съпоставими с тези на останалите държави-членки относно структурата на земеделските стопанства и земеделските производствени методи, ще покаже развитието на селскостопанската политика на Общността и на българското земеделие – земеделие, което въпреки потенциала и плодородието на страната ни и упорития труд на производителите, изостава с години от земеделието на останалите страни-членки.

Основните характеристики, които ще се наблюдават при преброяването, са свързани с административни и географски данни за земеделското стопанство, данни за ръководителя на стопанството, използваната земеделска площ, биологичното земеделие, предназначението на продукцията, разпределението на площите по култури, селскостопанските животни и др. Статистическият въпросник ще бъде утвърден от министъра на земеделието и храните. Последното преброяване на земеделските стопанства в България е правено през 2003 г.

Анкетирането на фермерите ще започне от 8 ч. на 1 септември и ще приключи до 20 ч. на 31 ноември 2010 г.