Десетки тонове пестициди бяха извозени от 4 населени места в област Враца. Това са селата Горно Пещене, Мраморен, Драшан и Попица.

Екстракт от коноп защитава пчелите от пестициди

Най-много били изоставените с години препарати за растителна защита в Попица, където бяха преопаковани и извозени 22 тона. В Горно Пещене количествата са най-малко – 11 тона, а в Мраморен имало 19 тона. Имало всякакви пестициди, включително и такива, които вече не се произвеждат и отдавна са излезли от употреба. Опаковките им пък били в различно състояние, но имало и такива, които изглеждали изключително зле.

Последният ТИР, натоварен с щателно преопакованите бидони тръгна от белослатинското село Драшан.

„Ние имахме залежали още от времето на ТКЗС-тата в един склад 12 тона препарати”, обясни за Агри.бг кметът Петър Петров.

Както на повечето места, отровите престояли повече от 30 години и хората се притеснявали от близостта с тях, но нямало какво друго да направят освен със свои сили и средства да опитат да ограничат пространствата.

„При нас бяха загробени извън населеното място, но въпреки това хората се притесняваха и затова сега наистина се радват, че отровите са извозени”, допълни кметът.

В повечето населени места се оказва, че ситуацията е била такава. Преопакованите пестициди с общо тегло около 65 тона заминават за Франция, където ще бъдат обезвредени от специалисти, научи Агри.бг от свои източници в региона.