Общо 222 млн. лв. ще бъдат разпределени в сектор „Плодове и зеленчуци“ като извънредна помощ за компенсиране на повишените разходи вследствие от войната в Украйна. Това стана ясно на днешния Консултативен съвет по плодове и зеленчуци в Министерството на земеделието, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В този бюджет са включени като приоритетни сектори и черупковите плодове, рози, ориз и производство на салати, марули, аспержи, бамя и др. 

Помощта ще бъде подобна на Ковид мярката по начина на кандидатстване като изисквания и указания. Все още не е ясно кога ще бъдат отворени самите приеми, но парите трябва да бъдат усвоени до края на годината, в противен случай ще трябва да бъдат върнати в бюджета.

Важно е, че са актуализирани технологичните карти, на базата на които се изчисляват разходите и съответно ставките. Досега фермерите бяха подпомагани въз основа на очевидно остарели технологични карти, в които се вземат предвид други торови норми и препарати за растителна защита, добиви, сортове, начин на отглеждане и т.н.

„Всичко това е огромен по обем работа на Дирекция „Растениевъдство“. Съобщиха ни ставките по технологичните карти, които смело мога да кажа, че се доближават до реалните разходи специално при картофопроизводителите. Но цените продължават да растат, тоест това, което говорим вчера, днес вече не е актуално“, коментира Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК).

Друга добра новина е, че България има зелена светлина за увеличаване на тавана на помощта за едно стопанство от 35 000 до 62 000 евро. Освен това допълнителните средства за държавни помощи тази година е в размер на близо 600 млн. лв.

На Консултативния съвет са повдигнати още темите за липсата на кадри и работна ръка в земеделието, както и безконтролния внос, вече и от Украйна и Молдова. Тяхната конкуренция е силна, като специално в Молдова има изключително развито овощарство. Затова с огромна важност остава проблемът с регулацията на търговията.