Започна изследване на крави в Лудогорието заради съмнение на наличие на туберкулоза, информират от областната администрация в Разград. Започнало е обследването на около 100 животни от кравеферма в село Лудогорци. Първите проби са положителни, но предстоят още няколко проби, които ще бъдат направени от Националната лаборатория към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

В Разград е проведено заседание на епизоотичната комисия, на което е било взето решение да бъдат изследвани масово селскостопанските животни в региона. От областната администрация признават, че към този момент не може да се посочи размерът на заболяване както по отношение на животните, така и по отношение на човешкия фактор. Точният брой на заболелите животни ще бъде установен едва когато всички видове проби са готови.

 

Към момента от БАБХ има разпореждане животните да не се извеждат на паша, за да се избегне евентуално заразяване и на други селскостопански животни. В региона са предприети и мерки за обследване на всички хора, които имат пряк и индиректен контакт с животните, за които има съмнения, че са заболели от туберкулоза. Ако болестта се потвърди, кравите ще бъдат заклани в специализирана кланица в Кърджали, съобщават още от областната администрация в Разград.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!