Износната цена на лавандулата тази година може да надмине 80 евро. Това каза за Фермер.БГ Пламен Сираков, биопроизводител, отглеждащ 1500 дка етерично-маслени култури в Пазарджишко. 
 
 
„Очаква се цените да се качат с 20 -25 процента. Износната цена се очаква да задмине 80 евро. Но всичко ще зависи от качеството на лавандулата. При нея винаги е така – ако имаш добро качество, ще го реализираш бързо и на добра цена“, заяви Сираков. 
 
Той разказа, че миналата седмица е приключил с жътвата на лавандулата, тъй като в Пазарджишкия регион е по-топло и затова жътвата там е започнала по-рано от тази в Северна България.  
 
„Резултатите от жътвата са задоволителни, но под очакванията ми, защото последните години полагах доста усиля за лавандулата от гледна точка на обработки, скъпи торове. Вложихме доста усилия тази година и доста труд и с малко надминахме миналогодишните добиви“, обясни производителят. 
 
 
Той добави, че средният добив от декар е бил около 2 кг.
„Интересното е, че имаме площи, от които добивът беше над 5 кг и то от 4-5 –годишна лавандула. Миналата година като цяло беше под 2 кг – 1,8 кг средно.  Тази е по-добра, но с малко“, добави Пламен Сираков. 
 
По думите му миналата година е имало доста некачествена лавандула, произведена в Северна България.  
„В този случай реализацията е по-трудна, прави се дъмпинг на цените. Подбива се цената и на висококачествената лавандула, която за да се добие изисква инвестирането на много средства и на пазара става лудница“, допълни производителят. 
 

Очаквайте цялото интервю във Фермер.БГ