Общото нарастване на износа на храни от България през последните десет години е над 120%, като за миналата година той представлява 7% от общия експорт на страната.
 
 
Главният секретар на Mинистерството на икономиката Владимир Туджаров съобщи това на откриването на Изложението FOOD EXPO, което се провежда в Атина, с участието на  компании от близо 20 държави.
 
През тази година България е почетна държава-партньор в най-голямото изложение за сектора в южната ни съседка. Страната ни е представена с национален щанд, в който участват 18 български фирми от секторите на хранително-вкусова промишленост - млечна и месна промишленост, производство на олио, брашно, ориз, бисквити, кексове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био продукти, минерални води, сокове и други.
 
Главният секретар на Mинистерство на икономиката подчерта, че хранителната промишленост е един от секторите, в които България има най–големи конкурентни предимства. С производството на храни у нас се занимават над 6000 фирми, като близо половината от тях са разположени на територията на Южна и Югозападна България. Това е добра предпоставка за износ към южната ни съседка.
 
Снимка: Министерство на икономиката
 
По време на посещението си в Атина главният секретар на Mинистерство на икономиката проведе срещи с Вангелис Апостолу, министър на земеделието и храните на Гърция, и с Константинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена палата. 
В разговорите обсъдени засилване на търговските отношения, мерки за насърчаване на партньорството между компаниите от двете страни, както и възможностите български износители да участват в други специализирани търговски панаири и изложения.
 
 
Гърция е традиционен търговско-икономически партньор на България, като през последните години се наблюдава постоянен ръст на стокообмена между двете страни. „Тази тенденция се запазва и през 2017 г.,  като стокообменът отбелязва увеличение от 5.6% и  надхвърля 3 млрд. евро. Отбелязва се ръст, както в износа, така и във вноса“, каза Туджаров.