Общото количество пшеница, изнесено през Пристанище Варна от началото на текущата пазарна година до 2 януари, е 939,3 хил. тона. Това е ръст от 89,8% на годишна база, изчисляват от Министерството на земеделието в актуалния си бюлетин с оперативни данни. 

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Експортът на ечемик през порта също е значително над отчетения година по-рано – с 67,5%. Товари с рапица от новата реколта все още не са преминавали.

Общият експорт на царевица през варненското пристанище от началото на септември 2021 г. до момента също изпреварва миналогодишния – с 48,6%. В рамките на периода не са минавали товари със слънчоглед за износ.

Относно вноса от началото на съответните пазарни години (юли 2021 г. за есенните и септември 2021 г. за пролетните култури) до 2 януари 2022 г. е отчетен минимален внос само на царевица – 3,9 хил. тона през порта в морската ни столица. Все още не е реализиран импорт на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед през наблюдаваните терминали във Варна и Бургас.

Данните от есенната кампания показват, че засетите площи с пшеница и маслодайна рапица са съответно с 6,3% и 8,9% повече спрямо година по-рано. При ръжта се наблюдава относително запазване на засетите площи, докато при ечемика и тритикалето има спад респективно с 2,4% и 7,7%.