Проблемът с ниските изкупни цени на черешите за задълбочава. Стопани от Кюстендилско се оплакаха, че вече предават реколтата си по 60 ст. за килограм, макар че до преди дни получаваха по 70 ст.
 
 
Фермерите си обясняват това с договорки между изкупвачите, съобщи БНР. В община Кюстендил са открити повече от 100 приемателни пункта на пет фирми. Драстично ниската изкупна цена се обяснява с богатата реколта тази година и голямото предлагане, коментират черешопроизводители от района на селата Горна Гращица, Таваличево, Драговищица.
 
„Изкупиха ми ги по 60 ст., защото монополистът е един. Колкото по-тънко я вземе цената, толкова по-добре е за него, не е до черешата“, казва производител на череши и допълва, че берачите не искат да работят за надница под 40 ст./кг. 
 
Тонове череши ще останат необрани заради липсата на пазар и проблемите с работната ръка. Често берачите отказват да сключват договори, а при проверка от Инспекцията по труда глобите за стопаните са жестоки. През тази пролет се очаква от около 18 хил. декара плододаващи черешови масиви в района да се добият 6-7 хил. тона плодове.