В последно време италианското производство на чесън не може да покрие потребностите на вътрешното търсене. Въпреки това продукцията от Италия е конкурентна на тази на останалите страни, пише изданието FreshPlaza.

Засилваме експорта на пресни плодове и зеленчуци

На състояла се тези дни среща на делегации от Италия, Испания и Франция.

Италианският представител посочи, че цените през последните седмици леко са се подобрили, като остават оптимистични в хода на кампания 2018/2019 и началото на следващата. Последните две години обаче са били негативни като цяло. Още по-предишните две са били отлични що се касае до маркетинг. Проблемът е, че все повече продукция идва от Китай и Аржентина. Цените на техния чесън трудно може да бъдат конкурирани от италианската продукция, където разходите за производство са по-високи и изискванията за качество – също.

Италия произвежда по-малко, отколкото консумира. 80% от вносния чесън е от Испания. Италианските потребители имат желание да плащат за местно производство, но е необходимо да бъдат информирани, смятат в Италия.

Колкото до данните за производството, те са впечатляващи.

През 2018 г. Испания е произвела 271 000 тона чесън, Италия – 31 000 тона, Франция – 18 000 тона.

Предвид очакванията за следващата кампания, испанците са били песимистични, сравнено с представителите на Италия и Франция. Така през тази година Испания ще засади10% по-малко площи с чесън. В Италия фермерите ще засадят с 5% повече площи, а Франция – с не повече от 2%.