Началото на февруари провокира фермерите в Испания да се замислят как да спасят овошките си от непредвидени студове. Дърветата вече започнаха да цъфтят по полетата на Сиеза. Регионът вече се изпъстря с цветове, което радва овощарите, но и ги плаши заради риска от слани. Засега няма решение на този основен проблем пред производителите – система, която да защитава 100% дърветата от студа. Единственото нещо, което може да бъде направено, за да се смекчи въздействието на студеното време, вече е стартирано, пише laopiniondemurcia.es.

С каква култура турски фермери заменят доматите и чушките?

През последните дни Есперанца Рамирес, вицепрезидент на Coag Rural Initiative в Сиеза, а също така и ръководител на департамента на организацията по отглеждане нd костилкови плодове, започна да поставя големи отоплителни тела из фермата си в Лас Рамблас. Те ще бъдат включени в случай на понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса.

Това, което се изисква от нас, е да осигурим топлина на дърветата. Освен това разполагаме с парафинови смеси, чието действие продължава средно 7 часа, казва Рамирес. Тя допълва, че смесите са скъпо решение, тъй като трябва да бъдат поставяни на всеки два квадратни метра.

Другият метод, който печели популярност в Испания, е използването на отоплителни тела. По този начин фермерите може да контролират количеството топлина, което искат да осигурят.

Системата е много добра, може би най-добрата, тъй като можем да отопляваме дърветата, ориентирайки се по промените в температурата в реално време, казва Рамирес.

През последните години испанските овощари пробваха и друг метод – с инсталация от пръскачки. Той обаче бе твърде скъп и поради това непосилен за всички. Системата гарантира, че температурата около дърветата няма да падне под 3-4 градуса, но разходва твърде много вода.

Фермерите не са оптимисти

Въпреки всички инструменти, с които може да защитят бъдещата си реколта, испанските фермери не са оптимисти.
Секторът бавно запада, тъй като трябва да се справяме с много проблеми, казва Паскуал Морчило.

Единственото нещо, което може да ни спаси, са застраховките, но за нещастие те не отговарят на нашите потребности. Оставени сме беззащитни, тъй като на всеки 20 хектара, може да бъдат застраховани само 1000 кг плодове, допълва той.

Друг значителен проблем е дефицитът на вода. Не на всички места в Испания разполагат с алтернативни начини за компенсирането й, например чрез системи за обезсоляване, каквито ползват фермерите в близост до крайбрежието, казва Морчило.  

По думите му фермерите са оставени на произвола на съдбата.