По параграф "специфично качество" от следващата година могат да бъдат подпомагани градинарите в България,научи Фермер.БГ. С администрацията производителите преговарят за бюджет от около 15 млн. лв., съвсем реална и не голяма сума, която европейските партньори все пак трябва да разрешат. 
 
В момента производителите на плодове и зеленчуци признават, че имат нужда от 180 лв. субсидии за декар, които не получават. От догодина обаче секторът силно се надява, че най-накрая ще бъде подпомогнат, според исканията си, които бяха депозирани в Министерски съвет още в началото на годината. 
 
За първи път на базата на национални стандарти за качество ще стане възможно да се подпомагат производителите на домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови, кайсии и др. Основната цел на тази нова схема е да се подобри качеството на произвежданите в България плодове и зеленчуци, което ще намали крайната цена на стоката. Затова пари няма да се отделят за търговци и прекупвачи, а единствено и само за производители.
 
По предварителна информация, бенефициентите ще трябва да отглеждат най-малко 0,4 ха зеленчуци и 0,5 ха овощна градина, а контролът ще бъде възложен на Агенцията по храните. Ще се кандидатства пред ДФЗ, земите трябва да отговарят на Наредба 5 за допустимост на площите за подпомагане по СЕПП. Ще се изисква и удостоверение за регистрация на земеделски производител. Заявленията ще се подават от началото на 2012 г., а средствата ще се изплащат в края на годината. Схемата ще действа и през 2013 г.