Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор организираха и извършиха извънредни надзорни проверки на 4 пазара във Варна и един в Русе за спазване на задълженията по Закона за измерванията от лицата, които използват везни при продажбата на плодове и зеленчуци на тези пазари, пише dariknews.bg. 
 
 
Инспекциите са извършени в периода 07-18 ноември. В 165 обекта са инспектирани общо 185 везни, използвани при продажба на плодове и зеленчуци. 
 
Само за две от инспектираните везни е установено несъответствие със законовите изисквания, поради изтекъл срок на валидност на извършената им последваща проверка. Не е установено използване на така наречените „черни везни", неразрешени за търговска дейност. Несъответстващите везни са спрени от употреба със съставени 2 протокола за задължителни предписания на ползвателите им.
 
Броят на установените нарушения чувствително е намалял спрямо предходни години, поради извършваният системно извънреден надзор на лицата, които използват везни на пазари и стокови борси, отчитат от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.