Единна информационна система от фермата до магазина ще направи публични всички регистрирани обекти по агрохранителната верига, включително с вида регистрации и права, получени по тези регистрации, както и с планирания контрол по тях. Това планира Министерството на земеделието и храните, обяви Десислава Танева, министър на земеделието и храните по време на обществено обсъждане, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
В министерството вече функционира работна група, която да направи информационната система. Министър Танева съобщи още, че чрез единната система гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения и нередности. БАБХ контролира над 450 хиляди обекта. Инспекторите, които извършват контрола, са 1514, посочи още тя. „Без ефективни правила за функциониране на агрохранителлната верига, без достатъчен обществен контрол, който да намали корупционния натиск, ние няма как да очакваме, че системата може да функционира ефективно само на база на контрола при това състояние и съотношение“, категорична бе Десислава Танева. 
 
 
Чрез системата МЗХ ще даде възможност и на потребителя тогава, когато има интерес или информация за нарушение, да предизвика сам контрола на съответния обект. 
 
Промени в девет закона включва Законодателният пакет, изготвен от Министерството на земеделието и храните в областта на агрохранителната верига. Сред тях са Законът за храните, Законът за посевите и посадъчния материал, Законът за ветеринарно-медицинската дейност, Законът за хранителната верига, новият Закон за храните, Законът за ГМО, Законът за фуражите, Законът за оценка на риска по хранителната верига. 
 
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че законодателният пакет цели да даде гаранция на потребителите по цялата хранителна верига – да има по-висок контрол и успешна борба с контрабандата и незаконния внос. „Целта на новото законодателство, което предлагаме, е всичко да се осъществява по правила, да няма незаконна търговия, да няма незаконене внос и да има равнопоставеност на всички стопански обекти, които функционират по агрохранителната верига. Всички изменения, които предлагаме, следва да доведат и до административно облекчаване на операторите при гарантиране на правилата за функциониране при предлагането на качествени и безопасни храни“, каза министър Танева.
 
В края на януари трябва да приключи работата по законите от общия законодателен пакет. 
 
На дискусията присъстваха също зам.-министър д-р Цветан Димитров, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, експерти от МЗХ, представители на браншови организации от земеделския и животновъдния бранш, както и хранително-вкусовата промишленост.