С всяка изминала година нашето земеделие и животновъдство стават все по-зле. Това каза за Агри.БГ председателят на Обединени земеделски производители Венцислав Митков.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента? 

Според него фермерите са сериозно неинформирани относно новите правила за земеделие, които ще се прилагат от тази година. 

“Обикалям на срещи в малките населени места и хората не знаят, че има нов прогламен период. Те са тотално изключени от информация”, споделя наблюденията си Митков, който отглежда картофи и зърно в Пернишко. 

Според него проблемът е в това, че има доста хора, които не членуват в браншови организации, но и възрастта е проблем. 

“Голяма част от земеделските производители са по-възрастни хора, които гледат 100 - 200 дка. Ние обикаляме из цяла България, идват на срещи земеделски производители, които не членуват никъде. На места са ни посрещали с “Вие поредните измамници ли сте?”. 

Според нас този Стратегически план е писан от хора, които не са земеделци, не са животновъди. Нямат представа за какво става въпрос”, сподели Митков като даде пример със сроковете за оран при терени с наклон над 10%.  

По думите му някои от правилата са абсолютно неприложими, а разяснителната кампания, която се проведе през февруари от Министерството на земеделието в различни райони на страната, е била недостатъчна. 

“Бяхме на среща с министър Гечев, зададохме му въпроси, за които той каза, че трябва да се питат експертите. 
На срещата в Благоевград, която беше част от информационната кампания, ги питахме, те казаха: “Трябва да попитаме”!  Не знам кой е запознат тогава, чистачката ли да питаме?

На много въпроси не можаха да ни отговорят”, коментира възмутено Митков и добави:

“Според мен и те не са наясно с този Стратегически план. Той беше предаден, защото трябваше да се предаде. И сега в движение, ние по време на работата си ще се учим. 

Това, което четох в Агри.БГ, че няма да има глоби през тази година, е добре дошло за пишман земеделците. Има адски много чертожници - те ще си взимат субсидиите спокойно. Много голямо прочистване трябва да се направи”. 

Според Митков е редно да се въведе таван на декарите, за да има достъп до земя и за по-малките стопани. 

“Но явно това е политиката - да работят с 50-100 човека, които да са огромни”, отбеляза той и именно заради това, че политиците определят насоката на развитие, от организацията искат да се направят срещи с представителите на политическите партии.

В момента сме в предизборна кампания, всички партии обикалят и обещават какво ли не. Да седнем на една маса, да се поговори за проблемите в земеделието и да чуем всяка една партия какво предлага като решения. 

Единствената полза от тези чести избори е, че почти всички се изредиха в министерството и видяхме кой какво може и какво прави”, каза Митков.

Той разказа, че на по-миналите избори от организацията са изпратили имейли към всички политически партии.

“Направихме среща с четири-пет от по-малките. Големите изобщо не ни обърнаха внимание. Искаме да видим какво ни се обещава и след това, ако не се изпълни, да се търси отговорност”, заключи земеделецът.