Рейтингът на Министъра на земеделието и храните - Мирослав Найденов вече е спаднал до абсолютния минимум, сред хората в селското стопанство. Основната причина довела до това са безкрайните медийни изяви на министъра по темата "храни". От друга страна неангажираността му с основните и натрупващи се промени в аграрния сектор акумулира все повече недоволство у стопаните.

 

Българския фермер свикна сутрин от телевизора министъра апетитно да говори за "пилешко месо", "бяло саламурено сирене", "кашкавал и кървавица", а напоследък и за белия и черния хляб от Татово време. Не се чуват обаче важните теми на деня за неизплатените субсидии на всички изрядни животновъди ; за неусвояемостта на еврофондовете в земеделието ; за тежките бюрократични процедури в аграрната администрация ; за статуса на 6-те нотификации в земеделието до Европейската комисия ; за проблема с кадрите и конфликтите на интереси в МЗХ и ДФЗ на централно и местно ниво ; за обръчите от търговски и консултантски фирми ; за източването на ДДС от фиктивен износ на зърно ; за контрабандата на плодове и зеленчуци и удрянето на родните производители ; за далаверите с орто-фото картата на България ; за далаверите с обществените поръчки в МЗХ и т.н. и т.н.

 

Потвърждение на само част от споменатите проблематики по-горе е примерът със срещата на НАЗ и Мирослав Найденов в края на миналата седмица във Варна, на която емблематичният зърнопроизводител Кирил Жендов критикува остро министъра на земеделието и храните, заради това, че не спира със своите PR акции на тема храни по магазините в София, а за година и половина не е направил нищо за самото земеделие в България и трябва да си подаде оставката, след което Жендов напусна залата със събралите се зърнопроизводители. Тогава Мирослав Найденов видимо ядосан заяви, че това е политическо изказване. Политическо или не , мнението на хората в селскостопанския бранш към Министъра на земеделието и храните, става все по негативно и заплашва да пукне балона с храните. В сектора все по-усилено се говори, че е твърде вероятно в следващите месеци Бойко Борисов да смени М.Найденов от министерския му пост. Спряганите имена на евентуалния нов министър са сред 2 фигури от ДФЗ.