Заради горещините хиляди пилета загинаха във ферма, снабдяваща големи британски супермаркети, информира изданието The Independent.

Горещото време удари френските винари

Инцидентът се е случил във фермата Moy Park, окръг Нютон он Трент в Линкълншиър. Причината е твърде високата температура в помещенията, където са били държани птиците.

Специалисти от организацията Compassion in World Farming, занимаващи се със защитата на животните в селското стопанство, отбелязаха, че в случай на излизане от строя на вентилацията в този тип помещения хиляди птици могат бързо да загинат заради прегряване.

Представители на фермата заявиха, че са били взели мерки за защита на птиците от екстремно високите температури, а в Британския съвет по въпросите на птицевъдството добавиха, че предишни случаи на масово измиране на пернати заради аномална жега не са им известни.

Moy Park е една от най-големите производствени компании на Великобритания, която доставя продукция в известни верига магазини за хранителни стоки.

В края на юли Британската метеорологическа служба регистрира нов национален температурен рекорд – 38,7 градуса по Целзий. В същия ден температурни рекорди бяха отчетени в Белгия, Люксембург и Холандия. Във Франция пък бе обявен „оранжев“ код за опасно време.