Горещото време тази седмица ще бъде фактор за ускорено развитие на земеделските култури, като в част от южните райони на страната вегетацията ще протича в условията на добри запаси от влага в почвата на дълбочина между половин и един метър. 

Агрометеорология: Силните дъждове засега заобикалят жътвата

Това е оценката на Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Падналите валежи през второто десетдневие на юли надвишиха на места в Южна България 30-40 литра/кв. метър (Благоевград - 41 литра, Пловдив - 34 литра, Сливен - 56 литра, Бургас - 40 литра, Кърджали - 41 литра, и Чирпан - 33 литра)“, отчита експертът.

Дъждовете през този месец са се отразили благоприятно на пролетните култури, които са в репродуктивни фази от развитието си, с повишено водопотребление.

През тази седмица при слънчогледа ще се наливат семената. Царевицата ще бъде в различни фази – от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост при ранните хибриди царевица в полските райони.

Полският фасул е във фаза узряване. При памука започва цъфтежът.

В близките дни в по-голямата част от страната времето ще бъде сухо, като валежи се очакват на места главно в източните райони. Това създава подходящи условия за сезонните агротехнически мероприятия, най-важното от които е приключването на жътвата на пшеницата. 

Отчетените досега средни добиви от пшеница в агростанциите към НИМХ варират от 420 кг/декар в агростанциите Долни чифлик, Карнобат, до 650 кг/декар в агростанция Главиница.

Дукена Жолева: „Растителнозащитните пръскания през тази седмица трябва да се провеждат през хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите."

Честите валежи през първата половина на юли повишиха инфекциозния фон от някои гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по ранните сортове овошки - праскови, нектарина, сливи и круши. 

До края на този месец при овощните култури не бива да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи. При лозата третирането срещу оидиума може да се комбинира с това срещу акарите и гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

За днес и утре експертите от Meteo Balkans предупреждават, че през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт, а в следобедните часове утре над Дунавската равнина ще се развиват силни гръмотевични бури. 

Meteo Balkans: „С навлизането на студен въздух от север температурите постепенно ще падат, като вятърът рязко ще промени посоката си и ще е от северозапад-север, очакваме и образуването на по- сериозни процеси над Дунавската равнина!

Очаква се хладният атмосферен фронт да се изтегли в късните часове в сряда, а сухото и горещо време да се възстанови в четвъртък в цялата страна.