Откриването на ловния сезон 2021/2022 г. на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня ще бъде на 2 октомври, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

85 млн. лв. допълнително за земеделие

От там предупреждават, че ще се съблюдава за стриктното изпълнение на мерките за биосигурност и дезинфекция, за да се ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), както и на противоепидемичните изисквания за COVID-19.

Какви са останалите сроковете на ловуване за различните видове дивеч, може да видите ТУК.

От Агенцията припомнят, че и тази година през първите четири ловни излети ловците ще попълват формуляри за събиране на данни, свързани с Методиката за мониторинг на запаса на дивата свиня. Резултатите ще бъдат използвани за определянето на запаса на вида в отделните региони и общо за сраната.

Ловният сезон на пернат дивеч започна на 14 август и до момента са направени над 4609 проверки от екипите на ИАГ и регионалните дирекции. Проверени са общо 862 ловни дружини, 237 превозни средства, 3385 ловци и 125 други физически лица. Констатирани са 12 нарушения и са съставени 6 акта по Закона на лова и опазване на дивеча.