Петгодишната стратегическа програма на Европейския съюз (ЕС) - 2019-2024 г. не успява да подкрепи действията по отношение на климата. Това заявиха от Грийнпийс, на база на изтекла информация за проекта на документа.


Защитниците на околната среда твърдят, че програмата е „разкрила упорито нежелание на правителствата да предприемат спешни действия срещу съществуващата климатична и екологична криза“, съобщава неправителствената организация.


„Проектопрограмата, която ще бъде обсъдена допълнително от държавите членки на 13 и 17 юни, преди съгласието на лидерите на ЕС на срещата на върха на 20-21 юни, включва като един от четирите си приоритета „изграждане на по-благоприятно за климата, зелено, справедливо и приобщаващо бъдеще”, но според Грийнпийс това не е достатъчно. 

Директорът на неправителствената организация Jorgo Riss заяви, че държавните и правителствените ръководители усещат натиска по отношение на климата след нарастването на „зелената вълна“ на парламентарните избори миналия месец. По думите му проекта на стратегическия дневен ред към момента е по-скоро сбор от популистки изрази, отколкото спешен отговор на най-голямата заплаха за човечеството. 


Riss добави, че климатичната криза се споменава, но очевидно има второстепенно място след обширния дневен ред за отбрана.

„Европейските лидери са по-загрижени как да бъдат в услуга на авторитарните националисти, отколкото да се справят с истинската предстояща криза”, се казва още в изявлението на Грийнпийс.