Предприели сме всички мерки, които са в нашата допустимост, за да можем да осъществяваме връзка и контрол по изкупуването на тютюна, заяви за Фермер.БГ министър Димитър Греков на въпрос какви мерки предприема Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за промяна на ситуацията в сектора – ниски изкупни цени, залежаващ тютюн и недоволни производители.

 

Министър Греков припомни, че още през ноември 2013 г. са били направени първите срещи с тютюнопроизводителите в цялата страна, в които са участвали и представители на 6-те фирми, изкупуващи тютюн в България. „Още тогава фирмите-изкупвачи обявиха цени и срокове. Неблагоприятните климатични условия, обаче, не позволиха изкупната кампания да започне още през ноември“, заяви министър Греков.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

И допълни, че на допълнителна среща с производители и изкупвачи е било договорено изкупната кампания да стартира в периода 3-6 януари и да продължи най-късно до февруари. Греков подчерта, че все още има некоректни отношения между тютюнопроизводителите и фирмите-изкупвачи. „Натъкнахме се на случаи, в които са сключени договори за 2-3 дка, а произведеният реално тютюн е 10 пъти повече“, заяви министърът.

 

Липсата на ясна регламентация в отношенията между производители и търговци в сектора на тютюнопроизводството е провокирала предприемането на мерки от страна на МЗХ. Те са свързани както с договорите между производители и търговци, така и с изискванията към тютюнопроизводителите по отношение на опазването на реколтата от тютюн в добро състояние. „Важно е както опазването от болести и неприятели, така и прибирането на тютюна да става в неговата технологична зрялост.

 

За съжаление, има все още тютюнопроизводители, които не спазват технологията на прибиране на реколтата“, каза още министър Греков. Той обясни, че МЗХ не може да диктува изкупни цени, но че има уверение от фирмите-изкупвачи, че цените няма да са по-ниски от изкупните цени през миналата година.

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!