В района на Карнобат пострадалите на 100% черешови, прасковени и кайсиеви насаждения са над 2 000 дка общо. Цял ден събираме информация от стопаните и данните не са пълни, защото с много хора предстои да се свържем. Това каза за Фермер.БГ Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България по повод градушката, която смля Карнобатско и Айтоско в четвъртък вечерта. 
 
В посока Бургас – в района на селата Бата и Порой, също има доста унищожени овощни насаждения.
Пострадали са и ниви със зърнено-житни култури. 
„Над 10 000 дка в Карнобат, а в Стралджа са 9 000 дка. Това са ниви с пшеница, слънчоглед, ечемик, рапица и люцерна“, каза Гроздева. 
 
Снимка: Живка Гроздева
 
Тя каза, че е имала надежда, че в поразените масиви поне 20 процента от реколтата е спасена, но положението, по думите й, е отчайващо. 
Тези, които застраховат, са извикали вещи лица. 
 
„Ние сме от тези, които нямат. И причината за това е, че последният път, в който застраховахме беше през 2016 г. Тогава падна голяма градушка върху прасковените ни насаждения – 1 300 дка. Дойдоха вещите лица, споразумяхме се за 45% щети. И след това застрахователната компания в съда обяви, че вещите лица не са били техни хора. Което пък не беше вярно“, разказа Гроздева. По думите й именно такива са причините, поради които много от стопаните не застраховат. 
 
Снимка: Живка Гроздева
 
До момента, специално за черешите, стопаните са направили около 600 лв./дка разходи, добави от своя страна Живка Гроздева.  
Иначе и на други места в страната имаше проблеми с градушка. 
 
„През Габровско мина една градушка, която беше много ситна и примесена с дъжд. Слава Богу няма наранени насаждения. До края на юни треперим. Не прилагаме противоградова защита и затова се борим на ниво Съюз на градинарите въпросът да се реши на национално ниво“, каза за Фермер.БГ Николета Лингорова, член на УС на Националния съюз на градинарите в България. 
 
Тя разказа, че колегата й Валери Велев, който има насаждения в Плевенско, има пострадали разсади, но не може да си влезе в блока, защото земята е много разкаляна. 
 
Снимка: Живка Гроздева
 
„Имам пострадала царевица. Зеленчуците още са на разсад, но има едни домати, от които нищо не става. Ние обаче сме били в периферията и ужасната градушка не ни е засегнала така сериозно“, каза Велев за Фермер.БГ. 
„Стискаме палци и се надяваме да ни размине“, добави Николета Лингорова.