За личните стопанства се предвижда облекчена регистрация, като в тях ще е допустимо отглеждане до три прасета, само за угояване и лични нужди. За фамилните ферми, които включват развъдна дейност, мерките за биосигурност са значително по-високи.

Заради неверни данни - отказват обезщетения за АЧС

Това каза земеделският министър Десислава Танева на среща със земеделски производители в град Лясковец. Тя ги запозна с обстановката в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). 

Министърът на земеделието припомни на стопаните, че по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) предстои да бъдат отворени целеви приеми. 

Десислава Танева: „Отглеждането на прасета ще става единствено в условията на биосигурност.“

Мерките ще бъдат за инвестиции, свързани с превенция на стопанствата и преодоляване на последствията от африканската чума и други заболявания по животните, включително повишаване на биосигурността.

,,Експертен екип в БАБХ изготвя новите изисквания за нивата на биосигурност в трите категории стопанства, отглеждащи свине. Очаква се в началото на октомври да бъдат готови предложенията за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44“, обясни Танева. 

Всички новини по темата вижте ТУК.