Производителя на ГМО семена - Monsanto отчете рекордна печалба от 1,2 млрд. долара за последното тримесечие. Базираният в Сейнт Луис, Мисури, американски концерн отчете за второто тримесечие на фискалната година 2011/2012 г. ръст от една пета в печалбата си, предаде агенция Ройтерс.

 

„Имахме принос към растежа в отделните региони на света", заяви главният изпълнителен директор на Monsanto Хю Грант в сряда. Най-големият в световен мащаб производител на семена, който е известен предимно с биотехнологичните си продукти, повиши своите очаквания за печалба за цялата финансова година до края на август.

 

Особено в САЩ и Латинска Америка конкурентът на швейцарската Syngenta и германския Bayer Crops Science отчита добри резултати. Там търсенето на генетично модифицирани семена на концерна е много голямо. Особено силен е бил бизнесът с ГМ царевица. Продажбите в сегмента са се увеличили до 2,8 млрд. долара от 2,4 млрд. долара година по-рано. Продажбите на соеви семена са нараснали с 12% до 689 млн. долара.


Все пак има и слабости: така например Monsanto е продала семена за зеленчуци за около 6% по-ниска сума през това тримесечие, което се дължи предимно на по-слабо търсене от Европа.

 

За цялата година съветът на директорите вече очаква печалба на акция от 3,49 до 3,54 долара. Още през януари Monsanto вече вдигна очакванията си в диапазона от 3,39 до 3,44 долара за акция.