Първата конференция за новата стратегия на ЕС “От фермата до трапезата” - Създаване на устойчиви хранителни системи заедно, се провежда в момента онлайн.

От полето до трапезата: Как може да се случи у нас?

Виртуалното събитие се провежда в два дни - 15 и 16 октомври 2020 г. Домакин на конференцията са европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес и европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски.

Встъпителното обръщение на конференцията ще бъде изнесено от изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Провеждането на конференцията съвпада със Световния ден на храните. Това е първото от поредица събития на европейските заинтересовани страни, които искат да помогнат за оформянето на пътя на ЕС към устойчиви хранителни системи .

Всички заинтересовани лица - фермери, НПО, политици и т.н са поканени да се присъединят към дебата и да допринесат за прилагането на наскоро приетата стратегия „От фермата до трапезата“. И за това тя да допренесе за справедлива, здравословна и екологична хранителна система.

В рамките на събитието е предвидена и дискусия за предизвикателствата и възможностите, свързани с прехода към устойчиви хранителни системи.

"Не ми харесва да наричаме стратегията зелена революция. В земеделието не е нужна революция. Трябва стабилност. Трябват и иновации. Ние насърчаваме всичко това, тъй като сме наясно, че да бъдеш фермер е предизвикателство", каза Януш Войчеховски.