Фермери от цяла Германия, особено в Северен Рейн-Вестфалия, отчаяно се молят за дъжд през последните дни на август, информира potatopro.com.

НСИ: Изкупните цени в селското стопанство се повишиха

От Асоциацията на производителите на плодове, зеленчуци и картофи казват, че ако времето продължи да е горещо и сухо, проблемът ще бъде наистина голям. Те допълват, че цените на картофите в провинция Северен Рейн-Вестфалия още сега са се покачили с около една трета, сравнено със същия период миналата година.

Исторически слаба реколта

Германия в момента е в средата на сезона на жътвата, който започва през март и приключва през октомври. Миналата година страната отчете най-ниската в историята си реколта от картофи – 8,7 млн. тона. Това е най-слабият показател от 28 години.

Разбира се, лошата година удари по джоба на потребителите. През ноември 2018 г. клиентите на супермаркетите трябваше да плащат по 84 цента на килограм картофи в малки разфасовки. Година по-рано килограмът струваше 55 цента.

В момента нивото на подпочвените води е толкова ниско, че картофопроизводителите в страната отново са в отчаяние. Горещите вълни през юли и август допълнително влошиха състоянието на водните ресурси след две поредни години на необичайна суша. Твърде високите температури не се харесват на картофите.

Според представители на асоциацията лошото време ще се отрази върху преработвателната индустрия. Продукти като пържени картофи и чипс ще поскъпнат.