Цената на картофите достигна рекордни нива. Слабото производство в Европа поради сухото време доведе до рязко понижение на експортните показатели в основните страни-производители - Франция, Холандия и Германия.

Къде изчезна българският домат?

Междувременно Испания, където реколтата бе нелоша, продаде повече продукция зад граница заради изгодно по-високата цена, пише FreshPlaza.

Всичко това доведе до намаляване на предлагането, което на свой ред помогна производителите да удвоят цените. Поскъпването вече може да се усети по щандовете на супермаркетите.

Без съмнение най-силна е щетата за големите промишлени потребители. Пример е компанията Doruel от испанската провинция Теруел, управляваща завод за производство на картофени чипсове в град Виляркемадо.

Ние купуваме картофите на двойно по-висока цена от обичайното. В момента те струват 0,58 евро за килограм, докато преди плащахме по 0,30 евро, обяснява генералният директор на завода Хулиан Рубира.

Компанията е принудена да търси доставки от чужбина само през летните месеци, тъй като през останалото време разчита на собствена реколта.

Качеството на нашия картоф е много високо. Ние прибираме реколтата от него в началото на октомври и я съхраняваме в камери до юни, уточнява Рубира.

Сухото време, което порази по-голямата част от Европа, доведе до по-слаби добиви – с около 20%. Качеството също падна. Като резултат цените на испанския картоф се изстреляха до небесата.

Преди половин месец пресните картофи в Андалусия и Марсия достигаха цена 400 евро за тон. Обичайно се предлагат за 180-200 евро, допълва Тоньо Роме, профсъюзен лидер на UAGA.

По думите на Роме картофите от Кастилия-Леоне, регионът, който произвежда най-много картофи в Испания, неотдавна са се появили на пазара, което е позволило цените леко да паднат до 300 евро за тон.

Роме уточнява, че картофеният отрасъл винаги се е характеризирал със своята волатилност. Преди няколко години някои партии са се продавали на цена до 80 евро за тон, докато производствените разходи са били около 120 евро.

Тази нестабилност е и причината за спада в производството на картофи в Испания. Фактически страната е станала чист вносител на картофи, след като площите с културата са намалели с над 200 000 хектара до малко над 70 000. В резултат на това цената на картофа в един момент достига 0,40 евро за килограм.