По Гергьовден ще е най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Националният събор на овцевъдите. Единадесетото издание на форума, съчетаващ традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор, ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2023 г. край Петропавловския манастир до Арбанаси, област Велико Търново.

Съборът ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство.     

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?        

Разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози отглеждани у нас ще може да се види в най-мащабното изложение на чистопородни животни. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне, магарета и интересни демонстрации с тях.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания за най-тежък коч, ръчна стрижба и доене на овце, машинен млеконадой на кози, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне-тежковози.  

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. За производителите ще има състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. В зони за директни продажби през трите дни ще се предлагат био храни и напитки.

Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари очакват посетителите на събора.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.  Медийни партньори са Българска телеграфна агенция и Българското национално радио. 

Съборът ще провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г.  и за своите 10 издания досега е привлякъл повече от 1 200 000 посетители.